Przed nami najsmaczniejszy letni festiwal Krakowa! Pierogami polska kuchnia stoi – przekonamy się o tym podczas 23. Festiwalu Pierogów. W sierpniu nad Małym Rynkiem uniosą się smakowite aromaty: farszów z mięsa z dodatkiem złocistej cebulki, ze szpinaku, słodkiego sera czy borówek.
Jak co roku spróbujemy pierogów z różnych punktów gastronomicznych, które zawalczą o dwie nagrody: przyznawaną przez jurorów statuetkę św. Jacka z pierogami oraz nagrodę publiczności – statuetkę Kazimierza Wielkiego.
15 sierpnia to święto Wniebowstąpienia Najświętszej Marii Panny potocznie zwane świętem Matki Boskiej Zielnej. W ramach wydarzenia towarzyszącego Festiwalowi Pierogów uczestnicy mają możliwość samodzielnego zrobienia bukietu do święcenia. W kościele św. Barbary odprawiana jest msza święta w intencji kupców, a po niej ksiądz święci zielne bukiety zgromadzonym na Małym Rynku Krakowianom i turystom. Po południu odbywają się występy Koła Gospodyń Wiejskich i wiele innych.
Organizatorem festiwalu jest: Krakowska Kongregacja Kupiecka.
Wstęp wolny.
Podana data ma charakter orientacyjny. Więcej informacji wkrótce!
Program festiwalu
Źródło: http://kongregacja-kupiecka.com.pl/index.php/aktualnosci/1141-xxi-festiwal-pierogow-na-malym-rynku.