Gryczaki 2018 - relacja

Gryczaki to wyjątkowe święto kaszy i żurawiny, które już od 16 lat odbywa się w Janowie Lubelskim. Tegoroczna edycja przyciągnęła do Parku Misztalec wielu miłośników dobrej zabawy i jeszcze lepszego jedzenia.

Podczas dwudniowej imprezy główną rolę odgrywały przede wszystkim regionalne stoiska promocyjne, przy których można było skosztować wielu nietuzinkowych potraw, a ich główną gwiazdą była oczywiście kasza. Jaglaki, gryczaki, tradycyjny piróg biłgorajski, pomysłowe sałatki, przysmaki na słodko, miód i nalewki przyciągały do wystawców licznych smakoszy. Warto tutaj podkreślić, że tereny janowskie słyną ze specjalizowania się w żywności ekologicznej, zatem na tym festiwalu kulinarnym nie mogło zabraknąć również wyrobów leśnych, powstałych ze szczerej pasji do gotowania.

Wystawcy:

« z 7 »

Miłośnicy gryki na brak atrakcji narzekać nie mogli. Pokazy gotowania, w tym niedzielna “Bitwa na 2 patelnie” w wykonaniu Joanny Studnickiej i Mariusza Szweda, konkursy – na potrawę regionalną i Janowską nalewkę żurawinową, Zawody kaszowych mocarzy, spacer po zagrodach wiejskich z Królem Gryczakiem i Królową Żurawiną przy akompaniamencie Olek Orkiestry, Ekolandia – to tylko część tego, co działo się w Janowie 11-12 sierpnia.

“Bitwa na 2 patelnie”:

W niedzielę najpiękniejsze mieszkanki regionu rywalizowały o tytuł Miss Gryczaków. Nowością było dołączenie do tego konkursu kategorii Senior. Na scenie pojawiła się także grupa dzieci, która w przeznaczonej dla nich krainie kreatywności nauczyła się piosenki “Do Janowa” i postanowiła zaprezentować ją szerszej publiczności. W występie tym towarzyszył im sam Król Gryczak.

Wybory Miss Gryczaków:

O odpowiednią oprawę muzyczną imprezy zadbali: zespół Weekend, Bayer Full, Szafa Gra oraz Skaldowie, którzy wystąpili na zakończenie Gryczaków 2018.

Scroll to top